Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tunneilla harjoitellaan niin perusratsastusta, koulukiemuroita, esteratsastuksen salojakin kuin meidän oman lajimme-askellajiratsastuksen oppeja. Harjoituskilpailuissa voidaan mitata edistymistä, osallistuminen on tietenkin vapaaehtoista.

Mahdollisuus myös vieraileviin opettajiin ja hevosten vuokraukseen, niin itsenäiseen ratsastamiseen kuin muiden opettajien kursseille.

Vaihtelua kentällä ahertamiseen saadaan rentouttavista maastolenkeistä. Myös aloittelijat pääsevät maastoon taluttajan kanssa.

Hevosen ja ratsastajan välisen suhteen muodostuminen alkaa jo ennen ratsastustuntia hevosta varustettaessa. Saavuthan siis tallilla hyvissä ajoin ennen tuntisi alkua ja varaa myös aikaa hoitaa hevonen myös tunnin jälkeen.

Kova pakkanen voi olla este tunnin pitämiselle. Myös kova tuuli tai kaatosade peruuttaa tunnin. Tunnin pitäjä ilmoittaa aina tekstiviestillä tunnin peruuntumisesta. Jos olet epävarma, varmista tunnin järjestyminen soittamalla tallin numeroon.

ENNEN RATSASTUSTUNTIA:

1. Olisi hyvä jos varaat aikaa ennen tuntia hevosen varustamiseen ja hevoseen tutustumiseen.
2. Harjaa etenkin varusteiden kohdat huolella ja puhdista kaviot (Tarkasta samalla puuttuuko hevoselta kenkiä. Jos puuttuu, ilmoita henkilökunnalle ajoissa).
3. Hevosilla ja poneilla on nimetyt satulat ja suitset.
4. Satuloi ensin
5. Ratsastajan varusteina ovat kypärä, korolliset ja varrelliset kengät/saappaat ja käsineet. Kypärän tulee olla EU-direktiivien mukainen turvakypärä.
6. Tallilta mahdollista lainata kypärää, käsineitä ja raippaa.
7. Muistathan pukeutua kelien mukaan jotta tarkenet ratsastaa tuntisi loppuun. Kesken jätetystä tunnista perimme normaalin hinnan.
8. Korvarenkaiden, sormusten ja muiden korujen käyttöä tulisi välttää. Pitkät hiukset kiinni.
9.Tuntien peruutukset edellisenä päivänä klo 18:00 mennessä. Sairaustapauksissa viimeistään samana päivänä aamu 9:00 mennessä.
10. Muistathan kertoa ennen tuntia aiemmasta ratsastuskokemuksesta, mahdollisista sairauksista jotka voivat vaikeuttaa ratsastustasi ym. tärkeistä asioista joista ohjaajan olisi hyvä tietää, sekä myöskin sen että tarvitsetko tunnille taluttajan.
11. Irtotunneille otetaan min 3 ja max 6 ratsastajaa, vakiotunneille otetaan min 3 ja max 6 ratsastajaa
Yksityistunnille 1-3 ratsastajaa tai niin monta kun porukkaan kuuluu
12.Tunnin kesto on noin 60 min ja siihen kuuluvat selkäännousu ja selästä laskeutuminen sekä alku- ja loppukäynnit.
13. Varatessasi tuntia tai edellisellä tunnilla voit esittää ratsutoiveesi tunnille.

TUNNILLA:

1. Kentällä asetutaan riviin eli kaartoon tasaisin, reiluin välimatkoin muista hevosista
2. Ennen selkään nousua tarkasta että kypärä on kunnolla kiinnitetty. Huolehdithan että jalkineesi ja muut varusteesi ovat ratsastukseen soveltuvia.
3. Tarkista vielä kerran myös hevosen varusteet ja kiristä vyötä.
4. Ratsaille noustessasi, hevosen on seistävä suorana paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä, ohjat lyhyinä. Tarpeen vaatiessa pyydä apua selkään nousussa. Nouse satulaan aina hevosystävällisesti, älä töki hevosta jalallasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan.
5. Lähde liikkeelle vasta kun opettaja antaa luvan tai ryhmän kanssa on erikseen siitä sovittu.
6. Keskity ratsastukseen, katso kulkusuuntaan, pidä ohjat pitkinäkin niin että saat ne tarvittaessa nopeastikin lyhyiksi.
7. Älä ratsasta liian lähellä toista hevosta, etäisyyksistä huolehditaan ensisijaisesti säätelemällä nopeutta ja toissijaisesti kaartamalla kentän poikki
8. Jos putoat, irrota ohjista, älä jää raahautumaan hevosen mukana. Aidatulla alueella hevonen saadaan kyllä kiinni.
9. Jos joku ratsastajista putoaa kaikki pysähtyvät ilman erillistä käskyä.
10. Jos ratsastetaan eri suuntiin ratsukot ohittavat toisensa oikealta (riittävä välimatka!)
11. Taluttaja kulkee uran sisäpuolella.
12. Kentälle, aitojen sisäpuolelle meno ilman tunnin pitäjän lupaa on ehdottomasti kielletty. Kaikkia katsojia, vanhempia jne. pyydetään siis pysymään aitojen ulkopuolella tuntien aikana.

RATSASTUSTUNNIN JÄLKEEN:

1. Tunnin lopussa ratsastetaan riviin eli kaartoon samoin kuin tunnin alussa
2. Loppukaarrossa/ tallin pihalla noustaan ratsailta vasta, kun saadaan lupa.
3. Jalustimet nostetaan ja satulavyötä löysätään pari reikää, jos hevonen ei jatka seuraavalle tunnille.
4. Hevoset talutetaan vuorollaan paikalleen ja laitetaan päitset päähän ja naruihin kiinni.
5. Oviaukoissa ratsastaja kulkee edellä, varottava, ettei satula osu ovenkarmeihin tai seiniin.
4. Varaudu hoitamaan hevonen myös tunnin jälkeen, eli varusteet takaisin omille paikoilleen ja hevosen harjaus/pesu. Tämä on hevoselle paras kiitos tehdystä työstä.
5. Ensin suitset pois, kuolaimet pestään ja suitset niputetaan. Märkä satulahuopa viedään kuivumaan. Kuivat varusteet putsataan ja viedään paikoilleen.
6. Tarvittaessa hevonen loimitetaan, kolealla ilmalla aina liikutuksen jälkeen viltti selkään. Jos hevosella on kesäihottumaloimi niin se puetaan ylle tunnin jälkeen
7. Hevosen lähellä liikutaan varoen mutta määrätietoisesti.

HEVOSTAIDOT KUULUVAT RATSASTUKSEEN. Tästä syystä olisi hyvä opetella itse varustamaan hevonen sekä riisumaan varusteet pois. Pyydä tarvittaessa apua ja opastusta.